Citim? Nu, ne târguim

Azi seara am văzut la tv precum că degrabă e „Târgul de carte”. Probabil mulţi dintre voi vă întrebaţi: „Iar???”. Eu tot „Iar” am zis, pentru că nu mai înţeleg nimic cu atâtea târguri şi saloane. Unde şi de unde, domnilor, atâtea cărţi? De ce primăvara avem un „Salon de carte”, la începutul toamnei e alt „Salon” şi nici după 2 săptămâni deja e „Târg”? Or’ nouă ne plac toate să le avem duble, indiferent că-i Crăciun, alegeri sau Sfântul Ilie.

Nu vreau să scriu care sunt deosebirile dintre un „Salon de carte” şi un „Târg de carte”. Ceea ce mă doare (şi deranjează) e că în ţara asta a noastră, dacă trebuie se găsesc autobuze care aduc oameni din Cahul, Şoldăneşti, Ungheni sau Cimişlia, doar-doar seara să zică la tv că la mitingul peledemist au fost peste 20 mii de cetăţeni simpli şi simpli simpatizanţi. La fel, dacă un şef cere, se asfaltează kilometri întregi de drum pentru vizita de 3 ore a lui cutărică în ţara noastră. Sau şi mai şi, peste 20 de deputaţi comunişti pleacă în China, cică „la discuţii cu colegii noştri, pentru analiza detaliată a situaţiei politice din ţara noastră. Costul vizitei este asigurat de partea chineză.”

Prin luna februarie a acestui an, împreună cu un editor pasionat de cărţi mai mult decât eu de citit, am avut o încercare. Zic „încercare” pentru că doar „ne-am plimbat” prin câteva mail-uri şi (până când) fără nici un rezultat. După 2 săptămâni de planuri şi idei, am elaborat un proiect denumit de noi „Bookurie, Târg Internaţional de Carte”. Dacă cineva dintre voi ştie (şi a fost măcar o dată la) Bookfest-ul românesc, păi ceva de acest gen, doar că mai mic ca spaţiu, timp de desfăşurare şi buget, evident. Noi ne-am imaginat că dacă e vorba despre un Târg Internaţional de Carte (în scopul de a pune la dispoziţia editorilor un cadru de expunere adecvat şi de a răspunde nevoii de informare a publicului iubitor de carte, de promovare a lecturilor şi a cărţii în ţara noastră) atunci normal ar fi ca acest Târg (repet, Internaţional) să fie organizat şi desfăşurat sub înaltul patronaj al (măcar unui) demnitar de stat.
Şi cum „Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret” în acest an s-a desfăşurat sub patronajul Preşedinteui Interimar Lupu, atenţia noastră s-a îndreptat către Prim-Ministrul Filat.
„Până ajungi la Dumnezeu te mănâncă Sfinţii” – apoi să ştiţi că e adevărat. După cîteva mail-uri cu Lilia Gurez (Serviciul de presă a Guvernului), proiectul nostru a ajuns la consilierul Tudor Darie, care în câteva zile ne-a făcut legătura cu Eugen Buga, la fel consilier.

De-aici povestea e lungă şi încă mai cred că această idee poate fi realizată. Doar că nu prea mai sper în viitorul apropiat să avem şi noi, ca toată lumea normală, un Târg Internaţional de Carte, care să adune sub acelaşi acoperiş tipografi, editori, autori, traducători, distribuitori şi cititori. În România lumea pleacă de la Bookfest cu pungi pline de cărţi; autori celebri din lumea întreagă fac lansări de carte; se organizează nopţi de lectură, sesiuni de autografe, ateliere, donaţii, discuţii, prezentări şi tot felul de actvităţi interesante şi utile tuturor. În câteva zile, mii şi mii de oameni merg la acest târg.

Noi ne plângem că e greu, dar unii stau câte 10 zile pe litoralul din Turcia sau au câte un iaht „Paula” printr-un colţ de Criuleni. Nu avem timp să citim, dar indiferent că-i marţi, joi sau sâmbătă, terasa de la Graffiti şi Cocos sunt pline ochi. Că preţurile la cărţi sunt „maaari, tare mari”, dar pentru o bucată de „Molocinaia” de la Pegas se dă peste 100 de lei.
Când am întrebat pe facebook „Pe cine aţi vrea să aducem la următoarea întâlnire organizată de Clubul Nostru?”, lumea ni le-a tot scris pe Andreea Marin, Andreea Esca, Andreea Raicu. Pe mail la fel vin rugăminţi pentru Oana Zăvoranu, Monica Columbeanu sau Bianca lui Bote. Dar nimeni, încă nimeni nu ne-a scris că i-ar plăcea să-l asculte pe Mircea Cărtărescu, pe Gabriel Liiceanu, pe Andrei Pleşu sau Vasile Ernu. Nici pe Constantin Cheianu sau Dumitru Crudu.

Şi eu ce fel de „Târg Internaţional de Carte” vreau, dacă lumea nu ştie unde se află „Diverta” şi mă întreabă prin 3 comentarii „În care hol găsesc librăria din Hol?”…

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

4 thoughts on “Citim? Nu, ne târguim

  1. mda!…serioasa treaba,sunt anul 3 si profa mi-a spus ca o sa avem de facut o sinteza la o carte citita de noi dar care sa fie despre comunicare sau motivationala si o sa o prezentam in auditoriu.Reactia colegiilor a fost socanta pt mine cu intrebari,,dar de unde sa luam cartea?Profa le-a spus ca trebuie sa le cumparam si le gasim din Ro..nimic mai simplu pt mine ca am deja ceva timp de cind comand carti din Ro.Si deja si cartea mi-am ales,am carti pe care as vrea sa le invat pe de rost de tare ce imi sunt dragi:) Dar cind am auzit replici de genul ca ,,decit sa cumpar o carte de 100 lei mai bine imi cumpar sutien de la Milavitsa am ramas cu gura cascata si socata si mai vrem o tara civilizata..?
    Sa faci acest targ Doina…pentru noi cele care te urmarim.
    Cit despre pe cine sa o aduca clubul ..deja sti dorinta mea si as mai vrea-o si Oana Pellea si pe Carmen Tanase si pe Ruxandra Ion producatoarea de telenevele din Ro ar fi de ajutor pentru jurnalistii si actorii nostri…………numai nu pitipoance ..:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *