”Valentine”

”- Ai atât de multe de oferit, Valentine. Nu vreau să te irosești. Ești o învingătoare!”

”Un bărbat poate găsi oricând o femeie, dar o femeie nu poate găsi oricând un bărbat.”

”Fii înțelegătoare. Cel mai important lucru în viață este să te înțelegi cu oamenii.”

”În timp ce o luam de la capăt, am hotărât că dragostea poate să mai aștepte.”

”Nu am fost niciodată matinală, dar acum, având un țel, sunt în picioare odată cu răsăritul.”

”Bunica Roncalli avea dreptate în legătură cu bărbații. Nu contează câți ani au, trebuie să stai mereu cu ochii pe ei, ca un uliu. Ca un uliu!”

”Dar când eram cu el, nu prea mă gândeam la viața mea. Construiam oarecum totul în jurul lui. Când ne-am despărțit, a trebuit să mă lămuresc ce mă făcea fericită.”

”Este singurul bărbat pe care-l cunosc care a obținut tot ce-a vrut, dar tipul care are totul se poate întrece pe sine într-un singur fel: obținând mai mult.”

”Cea mai grea pedeapsă pe care poți să i-o aplici unui bărbat este să-l izolezi. N-am văzut nici unul care să se descurce în situația asta.”

”- Am fost nevoită să fac  ceea ce trebuie să facă o fată în situația ta, atunci când îi place un tip. N-are nici o importanță că aveam patru copii și o diplomă de colegiu pe care se așternuse praful. A trebuit să mă fac din nou dorită. Asta înseamnă că a trebuit să-i arăt tot ce am mai bun. A trebuit să-l redescopăr în întregime. A trebuit să refac lumea în care trăisem, inclusiv casa și garderoba mea. Nu puteam rămâne cu el de dragul tău, al mamei sau al religiei. Trebuia să rămân cu el pentru că așa doream.”

”Dar nu s-a dus niciodată la magazin să cumpere ingredientele fără să întrebe, ca apoi să vină acasă și să gătească. Asta era treaba mea. Atunci am știut că era din nou al meu. Se schimbase. Vezi tu, astea sunt momente în care știi sigur că cineva te iubește. Înțelege de ce ai nevoie și îți oferă – fără să ceri.”

”Îmi amintesc că am citit un interviu cu Katharine Hepburn. Zicea că datoria unei femei într-o relație e să fie adorabilă.”

”Sunt unul dintre acei oameni care savurează din plin singurătatea.”

”Ne iubim, iar acum relația noastră trebuie să se construiască încet și frumos, pentru a susține toată fericirea și suferința care ne stau în față.”

”- Dă-i unei femei o pereche nouă de pantofi și viața i se va schimba.”

”- Bineînțeles că am fost furioasă. Și am făcut ceea ce multe femei fac cu furia. O îngroapă. Se retrag în ele. Nu mai vorbesc. Se culcă supărate și se trezesc supărate. Își îndeplinesc obligațiile, au grijă de casă și de copii, dar simplul fapt că fac toate aceste lucruri este tot un resentiment, dar sub o altă formă. Modul meu de a-i face rău a fost să mă port ca și când n-aș fi avut nevoie de el.”

———————–

”- Cheia este ca bărbatul să o iubească pe femeie mai mult decât îl iubește ea pe el.

– N-ar trebui să se iubească la fel de mult?

–  Niciodată nu se vor iubi la fel de mult.

– Dar dacă femeia îl iubește mai mult?

– O așteaptă o viață de iad. Ca femei, jocurile sunt făcute împotriva noastră pentru că timpul este dușmanul nostru. Noi îmbătrânim, în timp ce bărbații se maturizează. Și crede-mă, sunt o grămadă de femei care caută un bărbat și nu se jenează nici să revendice soțul altcuiva, indiferent cât de bătrân, decrepit și surd este.”

———————————–

”Când călătorește, o femeie își poate reinventa sau șterge trecutul în întregime. Ăsta este unul dintre marile avantaje de a pleca de acasă.”

”- Nu dragostea ține o căsătorie, spune. Poate cu dragostea începe, dar se termină cu altceva.”

”E o diferență între a încerca să faci o relație să meargă și a ierta lucruri care n-ar trebui iertate.”

”Nu poți să fii fericit niciodată dacă nu știi ce vrei.”

”Dragostea durează numai atunci când două vieți se unesc fără sacrificii. Nimeni nu ar trebui să renunțe la personalitatea lui pentru altcineva. Oamenii mai procedează uneori așa, dar asta nu le aduce fericirea pe termen lung.”

”Cred că e corect să spun că atunci când lucrurile din viața mea se prăbușesc, o fac în așa fel încât soarta să fie sigură că mi-am învățat lecția.”

————————————————————————————————————-

”Valentine” de Adriana Trigiani

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

One thought on “”Valentine”

  1. Tare mi-a plăcut cartea asta! Eu după dânsa vreau să mă duc în Italia, undeva în nord, în noște locuri uitate de turiști, ca să cunosc adevărata față a Italiei… Poate, într-o zi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *