„Fluturi”, volumul 2

„Trecutul… Atunci când crezi mai mult că l-ai lăsat în urmă, te tulbură pe neașteptate. Probabil că fiecare om are un trecut format, pe alocuri, din momente pe care nu-și dorește să și le mai amintească. Sunt acele momente nemeritate, încărcate de urât și de durere. Deseori, acele momente sunt marcate de oameni pe care ți-ai fi dorit ca viața să nu îi aducă niciodată în calea ta, pentru că din cauza lor ai trăit nedreptăți, deziluzii și eșecuri. Și totuși, poate că trebuie să trăiești și astfel de episoade triste, pentru a deosebi binele de rău și fericirea de nefericire. Poate că trebuie să cunoști și oameni nepotriviți, nedemni, de nedorit, pentru a-i deosebi de oamenii buni și pentru a-i respecta și prețui pe aceia care merită.”

„ – Irina, nu te-aș învăța niciodată să faci ceva rău. Nu știu, poate că acum gândesc așa din perspectiva că voi muri. Am multe regrete, aș face atâtea, dacă aș mai avea timp. Nu mi-aș mai impune restricții, nu aș mai trăi după reguli. Să iubești, nu e un păcat. Să înșeli este. Dar tu și Robert nu îl înșelați pe Matei, vă înșelați pe voi! Vă iubiți și vă luați dreptul ăsta…”

„Știam că nu voi mai întâlni un alt om ca el. Un alt bărbat la fel de domn, la fel de frumos și la fel de bun. Și nici nu îmi mai doream să întâlnesc. El îmi era de ajuns, pentru toate visele mele.”

„ – Fă dragoste cu el. Arată-i că-l iubești, măcar o dată. Apoi vă prefaceți că nu s-a întâmplat nimic. Oricum vă prefaceți că nu simțiți nimic. Dar o să aveți o amintire superbă.”

„Cunoștea foarte multă lume, iar oamenii din anturajul ei abia așteptau un eveniment – prilej de a-și etala garderobele, bijuteriile, mașinile și poveștile despre viețile aparent perfecte.”

„În viață întâlnești oameni care, atunci când ai un moment vulnerabil, profită la maxim de slăbiciunea ta. Dar există și oameni care îți arată prețuire și suport – și, culmea, aceștia sunt tocmai aceia de la care ai cele mai puține așteptări.”

„Oare de ce nu există o operație care să poată scoate anumite amintiri din memorie? Și anumite sentimente din suflet, ca să ne putem vedea de viață mai departe?”

„Există lucruri pe care poate că ar fi mai bine să nu le afli niciodată. Nu știi ceva, nu te doare. Dar unele dintre ele trebuie aflate, pentru că te ajută să vezi și alte fețe ale oamenilor. Pentru asta, viața îți trimite în ajutor oameni și conjuncturi potrivite, exact la momentul potrivit. Uneori te întrebi dacă lucrurile se întâmplă din pură coincidență sau nu cumva destinul manevrează totul. Mă întreb cum ar fi fost viața mea, dacă nu aș fi aflat anumite adevăruri, care mi-au schimbat direcția de mers? Aș fi fost, oare, mai fericită?”

„Omul nu știe cât este de puternic, până când nu se aruncă în luptă.”

„Tata m-a învățat atunci diferența dintre a iubi, a te atașa și doar a avea nevoie de cineva.”

——————

„- Ai văzut că ți-am călcat cămășile?…

–  Da. De ce nu o lași pe Nana să facă asta?

– Pentru că îmi place să ți le calc. Știi că le mângâi, când le calc? Pe mâneci și pe spate. Și pun palma pe partea inimii… Robert a vrut să spună ceva, însă doar a oftat. Probabil că dacă am fi adunat toate cuvintele nespuse dintre noi, am fi încărcat Universul cu iubire și regrete.”

222

„- Diana, de atâtea ori nu știm, dar judecăm, jignim, rănim… păcat că nu realizezi câtă putere de a face rău, au unele cuvinte…”

„Îți spun ce aș face în locul meu, în locul unui om care așteaptă dintr-o clipă în alta să moară. Mi-aș trăi povestea de dragoste, indiferent ce final ar avea, indiferent cât ar dura, o zi, o lună, o viață. Oricât de dureros ar fi. O poveste neîmplinită aduce cu ea numai regrete și nu moare niciodată.”

„Cea mai grea încercare la care ne supune viața este să ne luăm adio. Să ne luam adio, atunci când nu vrem să plecăm – dar trebuie. Să ne luăm adio de la oameni pe care-i iubim și de care depindem sufletește. Să ne luăm adio de la povești pe care le credeam cu final fericit, de la vise, de la amintiri, de la noi. Pentru că noi suntem tot ceea ce trăim și ceea ce iubim.”

„Să nu uiți niciodată cine ești, să nu lași oamenii să te transforme în cine vor ei să fii, nu uita că ești un om minunat, că ai în tine puteri nebănuite de a schimba lumea în bine și de a înfrumuseța suflete. Trăiește frumos, caută să însemni ceva bun în viața oamenilor, retrage-te atunci când simți că nu mai aparții unui loc sau unui suflet și ia-o de la începu, ori de câte ori va trebui…”

„Iubește și lasă-te iubită, iartă dar nu uita, iar dacă vei cădea, ridică-te și mergi mai departeși nu da nimănui satisfacția să te vadă la pământ! Nu uita că ai dreptul să faci ce vrei cu viața ta, să alegi ce vrei și nimeni nu are dreptul să te judece, pentru felul în care îți trăiești viața. Să nu-ți fie teamă să plângi, să râzi sau să vorbești deschis despre ceea ce simți, fii sinceră cu ceilalți, dar mai ales fii sinceră cu tine și orice vei face, fă-o în așa fel încât să-i poți privi pe ceilalți cu demnitat, să nu-ți fie rușine cu cine ești.”

„Să ții minte că ești o minune, că viața este un dar prețios și că singura ta datorie este să trăiești frumos, să fii un om bun și să iubești! Și nu uita niciodată – Nihil Sine Deo – Nimic fără Dumnezeu!”

*****

„Fluturi”, Volumul 2, de Irina Binder

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *